XVIII Svetska konferencija o AIDS-u


XIII svetska konferencija.jpg

18.- 23. Jul, 2010. Beč, Austrija

 

Beč glavni grad Austrije odabran je da 2010. ugosti najveću svetsku međunarodnu konferenciju o HIV/AIDS-u.

Grad blizu Istočne Evrope i Centralne Azije, sa snažnom posvešćenošću borbi protiv HIV-a od strane vlasti, naučnika i civilnog društva odabran je da bude domaćin XVIII Međunarodne AIDS konferencije, najvećeg međunarodnog sastanka o HIV-u, na kome se svake dve godine 25.000 učesnika iz svih oblasti u globalnom odgovoru na HIV susreće i procenjuje napredak i identifikuje buduće prioritete. AIDS-2010 je organizovan od strane Međunarodne AIDS zajednice (IAS), u partnerstvu sa državama, civilnim društvom, Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim partnerima.

"Budući da se održava 2010. godine, Konferencija će poklopiti sa rokom da svetski lideri izveste o dostignutim ciljevima u pružanju univerzalnog pristupa HIV prevenciji, lečenju, brigi i pomoći, a sve oči sveta biće uprte u Beč", izjavio je presednik IAS-a, dr. Julio Montaner.

"Jako mi je drago da je Beč domaćin Međunarodne AIDS konferencije u 2010. To ima ogromnu zdravstveno-političku važnost. Problem HIV/AIDS-a će snažno privući interes javnosti i stupiti ponovo u središte zanimanja. Nadalje, ovo je od krajnje važnosti za Beč kao kongresni grad. Beč i okolina dobiće oko 100.000 noćenja ", rekla je Sonja Wehsely, odbornik za javno zdravlje i socijalnu pomoć grada Beča.

Prethodne Svetske konferencije o AIDS-u održane su u Meksiku 2008, Torontu 2006 i Sidneju 2004 i predstavljale su najpropraćeniji zdravstveni događaj u svetu.

Prema politici nediskriminacije koju sprovodi IAS, konferencije se održavaju u zemljama u kojima ne postoje nikakva ograničenja za osobe koje žive sa HIV-om, tako da nikakve provere ili dodatne dokumentacije se neće zahtevati za prisustvovanje Konferenciji.

Više informacija o konferenciji vidite na:

www.aids2010.org

Add your comment


icon

RSS

Automatski primajte obaveštenja o novom sadržaju.