Zajedno za jednakost LGBT osoba


HRLogoCMYK_1.jpg
6 jun 2012

Oko projekta „Zajedno za jednakost LGBT osoba“ okupljeno je pet nevladinih organizacija koje se bave ljudskim i LGBT pravima u Srbiji u različitim oblastima, a to su: Gej strejt alijansa (GSA) kao nosilac projekta, Gej lezbejski info centar (GLIC), Centar za kvir studije (CKS), Loud & Queer i Q-klub. Važno je napomenuti da se među spoljnim saradnicima i partnerima na projektu nalaze i novosadski EXIT i Dom omladine u Beogradu, kao i ustanove kulture u nekoliko gradova u Srbiji.

 

Projekat „Zajedno za jednakost LGBT osoba“ ima za cilj da kroz brojne i različite aktivnosti (projekcije filmova, promociju kulturnog stvaralaštva LGBT osoba, interaktivne ulične akcije i performanse, distribuciju brošura i informativnih časopisa, organizaciju panel diskusija, organizaciju promotivnih žurki i sl.) doprinese smanjenju predrasuda prema LGBT populaciji, promoviše princip jednakosti i nenasilja i potrebu za smanjenjem diskriminacije, kao i da pozitivno deluje na širu društvenu zajednicu i ukaže na značaj tolerancije, ravnopravnosti i poštovanja različitosti.

 

Projekat će biti realizovan tokom meseca juna u više gradova u Srbiji, među kojima su Beograd, Novi Sad, Kragujevac, Niš, Zrenjanin i dr. Prve projektne aktivnosti su planirane za 8. jun u Novom Sadu, dok će se finalne aktivnosti održati u Beogradu od 23. do 29. juna, među kojima je i obeležavanje Dana ponosa 27. juna kroz performans i organizaciju nekoliko panel diskusija uz učešće eminentnih panelista.

 

Ovaj projekat je izabran na konkursu programa „Kalendar ljudskih prava“ koji sprovodi Uprava za ljudska i manjinska prava pri Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu sa ciljem unapređenja i zaštite ljudskih prava u Srbiji. Reč je o programu koji podrazumeva da svaki mesec u godini bude posvećen, odnosno obeležen nizom aktivnosti koje će doprineti unapređenju položaja određene grupe/manjine (žene, nacionalne manjine, deca i mladi, izbegla i interno raseljena lica, osobe sa invaliditetom, LGBT populacija, itd.) i promociji vrednosti i načela neotuđivosti osnovnih ljudskih prava. Izbor oblasti/teme prati međunarodne praznike Ujedinjenih nacija kao i druge praznike koji se obeležavaju na međunarodnom nivou.

 

Jun je izabran kao mesec LGBT prava zbog međunarodnog Dana ponosa koji se obeležava u znak sećanja na tzv. Stounvolsku revoluciju 1969. godine kada su se LGBT osobe u Njujorku supotstavile policijskoj raciji, a ovi protesti se označavaju i kao početak savremenog LGBT pokreta.

 

Projekat „Zajedno za jednakost LGBT osoba“ će biti finansiran sredstvima iz pomenutog programa od strane Uprave za ljudska i manjinska prava u iznosu od 1.300.060 dinara, kao i od strane ambasade Kraljevine Holandije u Beogradu u iznosu od 700.000 dinara.

 

Promocija projektnih aktivnosti će se najvećim delom odvijati na Internetu, preko web sajtova organizacija koje učestvuju u projektu, kao i preko društvenih mreža Fejsbuk i Tviter (tviter hashtag #zajedno).

Takođe, želeli bismo da naglasimo da suprotno prethodnim tvrdnjama pojedinih medija, ovaj projekat ni na koji način nije povezan sa najavljenom Paradom ponosa, kao i da organizacije koje sprovode ovaj projekat ne učestvuju u organizovanju Parade.

 

 

 

Organizacije:

Gej strejt alijansa (GSA) www.gsa.org.rs

Gej lezbejski info centar (GLIC) www.gayecho.com/glic

Centar za kvir studije (CKS) www.cks.org.rs

Loud and Queer www.loudandquee.rs

Q – klub www.q-club.org.rs

 

Projekat su podržali:

Uprava za ljudska pravaAmbasada Kraljevine Holandije

Add your comment


icon

RSS

Automatski primajte obaveštenja o novom sadržaju.

Aktuelnosti - tekstovi: