Zajedno, mi smo rešenje


poster CLM 2009.jpg
18 maj 2009

Već 26 godina unazad u svetu se 17. maja obeležava se dan sećanja na preminule od AIDS-a. Ove godine pod parolom „Zajedno mi smo rešenje“ ovaj dan je obeležen u preko sto zemalja. U Srbiji manifestacija je održana u nekoliko gradova a u Beogradu je pored paljenja sveća na Trgu Republike održana konferencija za medije od strane Ministarstva zdravlja.

 

“Ministarstvo zdravlja šalje jasnu poruku građanima Srbije da se sa HIV-om danas živi, da je HIV hronična bolest, sa kojom se može kvallitetno živeti nekoliko decenija, ukoliko osoba ima okruženje koje će je ohrabriti da ode kod lekara. Potrebno je da svaka osoba dobije terapiju koja joj je porebna, da bude prihvaćena u radnoj sredini, da deca osoba koje imaju HIV ne budu odbačena iz škola i vrtića”, izjavila je pomoćnica ministra zdravlja Ivana Mišić i navela da pored Ministarstva zdravlja, u borbu protiv HIV-a i side mora biti uključeno celokupno društvo.

Judit Rajhenberg iz Ujedinjenih nacija pozvala je lidere u Srbiji da se uključe u borbu protiiv diskriminacije i promovišu društvenu prihvaćenost osoba koje žive sa HIV-om.

U zakonodavstvu Srbije samo krivični zakon ima odredbe koje se odnose na osobe koje žive sa HIV-om.

“Drugi zakonski akti koji regulišu šira pitanja, prvenstveno u vezi sa zdravljem i zdravstvenom zaštitom, oni su primenjljivi, ali na posredan način. HIV ili sida se vode kao neke druge infektivne bolesti. A znamo da to ne može da bude isto”, kaže Rajhenbergova.

Ovo su suštinske poruke koje su potrebne radi menjanja stavova prema sidi i prihvatanja osoba koje žive sa HIV-om.

 

Podsećamo da je prema zvaničnim podacima u Srbiji od početka epidemije HIV-a 1985. godine registrovano 2287 HIV pozitivnih osoba dok je preminulo 936 osoba. Na svetskom nivou razmere epidemije su mnogo tragičnije sa preko 25 miliona žrtava što AIDS čini najpogubnijom bolešću pisane istorije čovečanstva i neuporedivom sa drugim zarazama.

 

U spomen svima koji su izgubili život od posledica HIV/AIDS-a. Slava im!

Poster kreiran ovom prilikom možete pogeldati i preuzeti ovde.

Add your comment


icon

RSS

Automatski primajte obaveštenja o novom sadržaju.

Aktuelnosti - tekstovi: