XVII Svetska konferencija o AIDS-u Meksiko 2008


Mexico.jpg

U avgustu 2008. u Mexico City održana je XVII međunarodna konferencija o AIDS-u. Sa ciljem praćenja napretka i jačanja odgovornosti organizovana je serija sednica i sastanaka usmerenih na  razvijanje strategije odgovornosti među relevantnim akterima.

Koje su okolnosti na globalnom nivou  pratile konferenciju

 

Više od dve decenije broj umrlih od AIDS-a je stalno rastao. 2008. je druga godina za redom da se broj umrlih smanjuje. U izveštaju UN-a se prikazuje da je u svetu tokom 2007. umrlo dva miliona ljudi, što je pad u odnosu na 2006. kada je iznosio 2,1 milion smrtnih slučajeva.  U istom izveštaju  navode se i činjenice koje ne ulivaju dodatni optimizam, čak 45% zaraženih tokom 2007. predstavljaju osobe uzrasta od 15 do 24 godine.

SAD ukinule ograničenja kretanja HIV pozitivnih osoba, Kina ukida zabranu sledeće godine

 

SAD su ograničavale ulazak u tu zemlju svim osobama koje su HIV pozitivne. Neposredno pred konferenciju ukinuta su ograničenja ulaska, a stručnjaci okupljeni u Meksiko Sitiju pozdravili su odluku koja je čak dve decenije diskriminisala osobe koje žive sa HIV-om da se slobodno kreću.  U Kini se očekuje da se u 2009. ukinu ista ograničenja koja važe još od 1985. kada su se pojavili prvi slučajevi u pokušaju da se spreči dalje širenje. Ograničenja se ogledaju u merama da se za kraći boravak u Kini prilikom ulaska traži dokaz o HIV statusu, a za one koji planiraju da ostanu duže neophodno je da obave zdravstvene testove. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban-Ki-Mun izrazio je negodovanje zbog ograničenja koja sprovodi zemlja iz koje on dolazi - Južna Koreja.

Koje su negativne strane trenutne situacije u svetu – Da li je rešenje u univerzalnom pristupu

 

U Latinskoj Americi veliki je broj osoba  mlađih od 15 godina kada se posmatra ukupan broj zaraženih HIV-om. Zaraženi uglavnom preko majke, a znajući da je svega 36% trudnica u tom regionu ima tretman koji sprečava prenos virusa na dete, ukazuje se na neophodnost promena u tretmanu kako trudnica tako i same dece jer samo jedna trećina zaražene dece prima ARV terapiju. Takođe je neophodno i hitno potrebno istražiti terapiju za decu kako bi se ublažila agresivnost ARV terapije.

Pored mnogih izazova koje stoje na putu suzbijanja širenja HIV-a jedno je sigurno, univerzalni pristup i mogućnost svih na globalnom nivou da imaju jednaku dostupnost lekovima izgleda kao mogući razvoj koji će poboljšati situaciju u ovoj oblasti. Mnogi zagovornici ideje da se taj cilj postigne do 2010. nisu sami, sve je više podrške javnih i istaknutih ličnosti kakva je između ostalih pružila i pevačica Annie Lennox.

http://www.youtube.com/watch?v=cJSylalIOtU

Add your comment


icon

RSS

Automatski primajte obaveštenja o novom sadržaju.

Aktuelnosti - tekstovi: