UNGASS 2011 - Politička deklaracija


2205F04.Ban-Ki-Moon.jpg
14 jun 2011

Rezultat sastanka na visokom nivou – Specijalne sednice Generalne skupštine Ujedinjanih nacija, koji oje održan od 9. do 11 juna u Nju Jorku je usvajanje Političke deklaracije. Prilikom otvaranja rasprave,  Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozvao je sve lidere u svetu da promovišu sveobuhvatan odgovor na HIV epidemiju, ukoliko se zaista zeli ostvariti Univerzalni pristup do 2015. godine. Zahtevi iz same Deklaracije usmereini su ka uspostavljanju jasnih ciljeva lečenja za najmanje 15 miliona ljudi do 2015. godine. Naglašena je potreba da se okončaju trgovinski dogovori koji profit i patente stavljalju iznad života, kao i da se u potpunosti eliminiše prenos virusa sa majke na dete do kraja 2015. godine. Proteste ovim povodom organitovalo je veliki broj Organizacija uključujući Health GAP, Act UP, Housing Works, Gay Men’s Health Crisis i druge.
Medjutim, pregovori oko završnog dokumenta tekli su tako da, konzervativne države nisi prihvatale pominjanje ključne populacije u Deklaraciji, uključujući MSM populaciju, seksualne radnice i radnike i korisnike droga, ali su oni na kraju ipak obuhvaćeni završnim tekstom.

Alicia KeysZnačajno bi bilo istaći i da je tokom rasprave u jednoj od panel diskusija fokus upravo bio i na ženskoj populaciji. Poznate i slavne (Alicia Keys) Ališa Kiz i (Annie Lenox) Eni Lenoks, pridružile su se pozivima zvaničnika UN u osnaživanju žena i devojaka širom sveta u sprečavanju seksualnog nasilja i  prenosa HIV infekcije. Druge dve govornice Javion Nelson iz Jamajke i Anita Krug iz Australije imale su prilike da govore o značajnim problemima  u odgovoru na HIV i mladu populaciju. Iako Deklaracija sadrži paragrafe kojima se promovišu pretežno porodične vrednosti dok se o pravima mladih  u nekoliko paragrafa govori ograničavajuće, svakako predstavlja merljiv napredak po ovim pitanjima.

Add your comment


icon

RSS

Automatski primajte obaveštenja o novom sadržaju.

Aktuelnosti - tekstovi: