Ukinuta zabrana ulaska u SAD za PLHIV


obama.jpg
30 okt 2009

Predsednik SAD Obama nazvao je 22-godišnju zabranu ulaska i imigracija za HIV-pozitivnih osobe odlukom "ukorenjenom u strahu, a ne činjenicama" i najavio je kraj zabrane.

Obama je potpisao Ryan White HIV / AIDS Treatment Extension Act za 2009. godinu u Beloj kući, u petak kada je govorio je o novim pravilima, koja su u razvoju više od godinu dana. "Hoćemo da završimo posao", rekao je.red ribbon passport

Propisi su završni korak za kraj zabrane, a biće objavljeni u ponedjeljak u Federalnom registru, onda sledi standardno 60-dnevno razdoblje čekanja pre implementacije. 

Zabranu putovanja i imigracija u SAD za pojedince s HIV-om, virusom koji uzrokuje AIDS, prvi put je uveo u Reganovo doba, US Public Health Service, a zatim je zabrana 1987. dobila potporu u američkom Senatu. 

Početkom devedesetih napor za rušenje regulatornih zabrana nije uspeo zbog lobiranje iz konzervativnih grupa i birokratskih zavrzlama.

Senat je na kraju glasao za rušenje zabrane, kao dela zakonodavstva o odobravanju sredstava za PEPFAR, u 2008-oj, i predsednik Bush je potpisao taj zakon.

Ukidanje zabrane uklanja jedan od poslednjih tragova rane AIDS politike u SAD-u i sklanja ih sa liste država koje imaju zabranu ulaska za HIV pozitivne osobe.

2 comments

novica by Anonymous
zabrana by Anonymous

Add your comment


icon

RSS

Automatski primajte obaveštenja o novom sadržaju.

Aktuelnosti - tekstovi: