Testovi za praćenje HIV-a


Blood-Collection-Tube-System-medical-supply-.jpg
5 dec 2011

Testovi koji se primenjuju u redovnoj kotroli i lečenju HIV infekcije (PCR, CD 4 i test rezistencije) uvršteni su pre petnaestak dana na listu dostupnih zdravstvenih usluga od strane Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Inače, ovi testovi se primenjuju u redovnoj kliničkoj praksi, do sada su bili nabavljani isključivo iz donacija i nisu bili deo zvaničnog zdravstvenog sistema Srbije, iako predstavljaju osnovu u lečenju. Ovaj postupak omogućava da testovi budu ubuduće nabavljeni od strane RFZO-a odnosno Kliničkih centara i da budu redovno dostupni pacijentima.

 

 

Ovaj pozitivan ishod je rezultat akcije zagovaranja za bolje uslove lečenja HIV pozitivnih osoba koju je prokrenuo Q-klub početkom godine. U martu 2011. održan je sastanak sa predstavnicima RFZO-a, Ministarstva zdravlja i lekara Infektivne klinike na kome je dogovoreno da ovi testovi budu stavljeni na listu.

 

 

Dobre vesti su da se to najzad desilo. Ova situacija nije garancije da će ovi testovi biti sve vreme dostupni pacijentima ali ipak ozvaničava ovaj deo lečenja i nameće obavezu odgovornosti pružaocima zdravstvene nege.

 

Add your comment


icon

RSS

Automatski primajte obaveštenja o novom sadržaju.

Aktuelnosti - tekstovi: