Sa EACS konferencije u Beogradu


logo EACS Beograd.gif
17 okt 2011

 

U Beogradu je od 12. do 15. oktobra održana 13. Evropska konferencija o HIV/AIDS-u u organizaciji Evropskog kliničkog društva za HIV/AIDS (EACS). Konferencija je okupila preko 2500 delegata iz celog sveta među kojima su bila najpoznatija imena HIV medicine. Za vreme trajanja konferencije Beograd je bio mesto susreta naučnika, lekara i HIV/AIDS aktivista iz Evrope koji su imali prilike da se upoznaju sa stanjem u Srbiji i širem regionu jugoistočne Evrope, kao i da diskutuju o najnovijim svetskim tendencijama u oblasti lečenja HIV infekcije, propratnih bolesti i uošte odgovora na HIV epidemiju.

 

Na konferenciji je predstavljen najnoviji EACS-ov klinički vodič za menadžment HIV infekcije koji predstavlja uzor i smernice za nacionalne kliničke vodiče u ovoj oblasti.

 

Obiman naučni program predstavio je rezultate mnogih istaraživanja novih lekova i samog lečenja. Neka od najzinimljivijih predavanja odnosila su se na lek protiv HIV-a. Iako, lek još uvek nije na pomolu, raduje činjenica da su obnovljeni napori na istraživanjima, mada jedna grupa naučnika nikada nije prestajala da radi na ovome. Najnovija istraživanja su pokazala da se prisutnost HIV-a u ćelijama može potisnuti sa 1 milion redovnom upotrebom ARV  terapije na čak 1 na 7 milijardi ćelija, tako da se postavlja pitanje da li je HIV skoro izlečen? Ipak, tkz. „spavajuće ćelije“ koje kriju virus i koje se aktiviraju povremeno, poput knjiga u biblioteci, još uvek su problem koji naučnici ne mogu da prevaziđu u ovom momentu. Pitanje je i da li je ovo jedini pravi put?

 

Pitanje nestašica lekova i nedostatka pojedinih terpijskih opcija svakako je predstavljalo centralnu diskusiju ove konferencije. Mnoge evropske zemlje pod uticajem ekonosmke krize suočene su problemima u zdravstvu. Sve češće se pojavljuje trend zamene konfornijih lekova sa podjednako uspešnom ali terapijom većih gabarita. Ali za manje razvijene zemlje centralno je pitanje dostupnosti lekova koji spašavaju život i odgovorajućeg broja kombinacija. Poručeno je da države moraju preuzeti odgovornost u ovoj oblasti jer pored uticaja efikasne terapije na zdravlje i životni vek HIV pozitivnih osoba ogroman je njen uticaj na prevenciju HIV-a.

 

Kao deo konferencije održan je i poseban sastanak za osobe koje žive sa HIV-om i aktivsite na kome je aktivista I-Base Simon Collins prepričao i objasnio zaključke i poruke sa naučnog dela konferencije. Sa velikom zahvalnošću za priliku da čujemo šta je ono novo što se dešava u naučnom polju na „običnom“ jeziku, ovde smo preneli njegove navode.

Add your comment


icon

RSS

Automatski primajte obaveštenja o novom sadržaju.

Aktuelnosti - tekstovi: