Rano lečenje HIV-a smanjuje smrtnost za 20%


12596747684c45497ebddbd910063298_200x339.jpg
20 jul 2010

Ukoliko bi se sa lečenjem inficiranih virusom HIV-a počelo u ranijoj fazi smrtnost bi se smanjila za 20 odsto, saopštila je svetska zdravstvena organizacija.

Ovo je saopšteno povodom konferencije o HIV-u i AIDS-u u Beču.

 

Terapiju trenutno u svetu prima 5 miliona ljudi, a virusom je u 2008. godini bilo inficrano 33,4 miliona ljudi. Međutim, i prema postojećim kriterijumima za započinjanje terapije, lekovi i dalje uprkos brojnim obećanjima lidera G8 najrazvijenijih zemalja sveta su mnogima nedostupni.

 

Ukrajina je zemlja s najvećim brojem obolelih od AIDS-a i inficiranih virusom HIV-a po glavi stanovnika u Evropi. Takođe, u ovoj bivšoj sovjetskoj republici beleži se i najbrže širenje infekcije. Zvanično, od 1987. registrovano je 167 hiljada inficiranih HIV-om ali se procenjuje da se samo 28 odsto inficiranih testiralo.

U gradu Čerkasi s širenjem bolesti bore se volonteri čije su akcije usmerene na grupe s rizičnim ponašanjem, prostitutke i zavisnike.

"Svakoga dana idemo istom rutom i delimo špriceve, kondome i dajemo savete intravenskim ovisnicima. Takođe im govorimo u kojim apotekama mogu da nabave ove stvari i gde mogu da odu kod ginekologa, dermatologa i venerologa, a takođe i kom advokatu mogu da se obrate“, kaže Tatjana, volonterka.

"Idem na terapiju metadonom već dve godine. I veoma sam zahvalan na ovoj terapiji jer sam zahvaljujući njoj još živ. Do sada bi me 300 puta sahranili", rekao je Vlad, koji je zavisnik od droge.

Odgovor vlasti na epidemiju je mlak jer je lečenje skupo i neefikasno, a nacionalni program za borbu protiv HIV-a i AIDS-a ne dobija dovoljno sredstava.

Ukrajina nije jednistvena u tome - zbog finasnijske krize mnoge zemlje smanjile su budžete za ove namene. Upravo je to bio jedan do problema koji je istako i Bil Gejts suosnivač Majkorsofta na konferenciji o HIV-u u Beču. Lečenje bi trebalo da bude dostupno svima i neophodno je bolje raspolaganje novcem.

 

"Ukoliko se usredsredimo na efikasnost i u tretmanu i u prevenciji, ako nastavimo da istražujemo nove metode možemo dramatično da smanjim broj novih slučajeva i da na taj način otvorimo poslednje poglavlje o AIDS-u“, kaže Gejts.

Bivši američki predsednik Bil Klinton ranije je na konferenciji rekao da je bolje usmeriti fondove na lokalne orgnizacije koje direktno pomažu obolelima.

Istovremeno, predsedavajući konferencije Hulio Montaner upozorio je da najrazvijenije zemlje sveta nisu ispunile obećanje da će do 2010. lečenje svima biti dostupno.

1 komentar

fondovi by Anonymous

Add your comment


icon

RSS

Automatski primajte obaveštenja o novom sadržaju.

Aktuelnosti - tekstovi: