Prvi decembar, prevencija i tretman


NeMozesDaZnasKampanja.jpg
3 dec 2012

 

Ovogodišnja kampanja Ministarstva zdravlja protiv side nosi naziv: Ne možeš da znaš dok se ne testiraš. Kampanja se sprovodi u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Srbije, a kroz Projekat koji se finansira iz donacije Globalnog finda. Kampanja želi da skrene pažnju na značaj prevencije i ranog otkrivanja HIV infekcije. Promotivni spot koji je deo kampanje možete pogledati ovde.

 

Povodom obeležavanja prvog decembra, Svetskog dana borbe protiv side, test na HIV su uradili ministarka zdravlja i državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta. Oni su ovim činom poslali poruku da što više ljudi treba da sledi njihov primer i uradi test na HIV.

 

„Moramo da brinemo o prevenciji, jer briga o zdravlju je odgovornost prema samom sebi“, poručio je tom prilikom Nenad Borovčanin, državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta.

 

U 32 grada u periodu od 23. novembra do 11. decembra organizuje se akcija „Karavan testiranja“. U okviru akcije zainteresovani građani će u svom gradu moći da dobiju besplatan savet i da se testiraju na HIV u kombiju (mobilnoj medicinskoj jedinici), koji će biti postavljen na centralnim mestima u ovim gradovima. Raspored po gradovima možete videti ovde.

 

Ministarka zdravlja prof. dr Slavice Đukić Dejanović izjavila je nakon posete Infektivnoj klinici KC Srbije, da će u narednoj godini osobama kojima postojeća terapija ne daje rezultate biti dostupna savremena terapija: „Jedan od zadataka Ministarstva zdravlja je da se ti lekovi nađu što pre na listi. Stručnjaci su dali svoje mišljenje i oni očekuju od Ministarstva zdravlja i od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje da 2013. godina bude godina pravde i za ovu grupu obolelih“.

 

Direktor Infektivne klinike, prof. dr Dragan Delić tom prilikom je naglasio: „Stručna komisija Fonda donela je odluku da se uvedu tri nova antiretrovirusna leka, koji bi bili namenjeni onim bolesnicima za koje smo dokazali laboratorijski pojavu rezistencije na postojeće lekove i mislim da ćemo to sledeće godine i realizovati, jer postoji dobra volja u Fondu“.

 

Epidemiološke podatke za 2012. koje se tiču Srbije, možete pogledati ovde.

 

 

 

 

 

 

 

4 comments


icon

RSS

Automatski primajte obaveštenja o novom sadržaju.

Aktuelnosti - tekstovi: