Parada ponosa u Beogradu


rainbow 2.jpg
7 sep 2010

Beogradska parada ponosa

 

 

Parada ponosa biće održana u Beogradu 10. oktobra pod nazivom "Da šetamo zajedno". Okupljanje će biti održano u parku "Manjež", a povorka će se kretati Nemanjinom, do Vlade Srbije, zatim ulicom Kneza Miloša, Masarikovom, a završiće se žurkom u Studentskom kulturnom centru, rečeno je na konferenciji za novinare Organizacionog odbora odnosno  ovogodišnjih organizatora Kvirije i Gej-strejt alijanse.
Prema njihovim rečima, park Manjež će biti početna tačka Parade ponosa, pošto je tokom 1970-ih godina bio jedno od glavnih okupljališta gej-populacije u Beogradu.
Organizatori su takođe naveli da je skup juče prijavljen policiji u opštini Savski venac.
Lazar Pavlović, predsednik Gej-strejt alijanse, rekao je da je predviđena maršruta učesnicima Parade ponosa veoma važna i zbog toga što će se tokom šetnje proći pokraj vlade i važnih ministarstava.
Pavlović je rekao da, za razliku od prošle godine, kada parada ponosa nije održana, ovoga puta za tu manifestaciju postoji jasna politička podrška.
On je naveo da su održavanje ovakvog skupa podržali predsednik Srbije Boris Tadić, zamenik predsednika vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović, kao i većina parlamentarnih stranaka.
"Ustavom je zagarantovano pravo na slobodu kretanja. Od države tražimo da nam, kao ravnopravnim građanima, to pravo i omogući", kazao je Pavlović.
Predstavnik Kvirija centra Boban Stojanović rekao je da je Parada ponosa prilika i da se ukaže na probleme ostalih marginalizovanih grupa, i pozvao njihove pripadnike da učeestvuju u Paradi.
ParaDAOn je rekao da se nada da će treća organizacija Parade biti "i srećna" i podsetio na 2001. godinu kada su pristalice desničarskih grupa napale gej-aktiviste i na prošlogodišnju paradu koja je otkazana zbog pretnji desničara da će se incidenti ponoviti.
Organizatori su najavili i da će nedelju dana pre same Parade ponosa biti održane različite manifestacije - izložbe, debate, performansi...
Parada ponosa će, prema njihovim rečima, biti promovisana i u Novom Sadu, Nišu, Zrenjaninu i Bečeju, gde će takođe biti organizovane promotivne tribine i prateći događaji.

 

 

Nadamo se da će se ove godine Parada ponosa zaista i održati kao znak pobede tolerancije i ravnopravnosti i pozivamo sve da se priključe u ovoj šetnji za ljudska prava!

transa parade

 

Add your comment


icon

RSS

Automatski primajte obaveštenja o novom sadržaju.

Aktuelnosti - tekstovi: