Papa dopustio upotrebu kondoma


Papa Benedikt XVI.jpg
1 sep 2012

 

Papa Benedikt XVI je na iznenađenje mnogih otvorio mogućnost upotrebe kondoma. Vatikansko glasilo Osservatore Romano objavilo je delove knjige-razgovora „Svetlo sveta“ u kome je papa Benedikt odgovorio na 90 pitanja nemačkom novinaru Peteru Sevaldu (Peter Seewald) i u jednom delu pojasnio da je u nekim slučajevima upotreba prezervativa opravdana.

 

„Mogu biti pojedini opravdani slučajevi, kada, na primer, neka prostitutka može upotrebiti prezervativ i to može biti prvi korak prema normalizaciji, prvi čin odgovornosti za razvoj nove spoznaje činjenice da nije sve dozvoljeno i kako se ne može činiti sve što se hoće“. - izjavio je papa.

 

Benedikt XVI koji je na putu u Afriku prošle godine preporučivao suzdržavanje isključujući bilo kakvu upotrebu prezervativa, sada otvara takvu mogućnost radi sprečavanja zaraze od HIV-a. I u ovom pismu papa akcenat nije stavio na upotrebu kondoma, već na „humanizaciju seksualnosti“ govoreći da je usresređenost samo na upotrebu prezervativa banalizacija seksualnosti i dodao da takva banalizacija predstavlja opasni razlog zbog kojeg toliko osoba u seksualnosti ne vide više „izraz njihove ljubavi, već samo neku vrstu droge, koju samo sebi prepisuju“.

 

Izvršni direktor UNAIDS-a Mišel Sidibe (Michael Sidibe) izjavio je da je ovo važan i pozitivan korak napred koji dolazi iz Vatikana. On je papinu izjavu ocenio kao prepoznavanje da odgovorno seksualno ponašanje i upotreba prezervativa imaju važnu ulogu u prevenciji širenja zaraze HIV/AIDS-om.

 

Add your comment


icon

RSS

Automatski primajte obaveštenja o novom sadržaju.

Aktuelnosti - tekstovi: