IN MEMORIAM Ivan Radojičić


ivan.jpg
22 okt 2009

IN MEMORIAM – IVAN RADOJIČIĆ, 1970 – 2009.

Čovek koji je prvi javno progovorio u medijima da je HIV pozitivan, Ivan Radojičić, umro je 21. oktobra 2009. godine u svom stanu u Beogradu. Ivan je bi presednik organizacije Generacijski odgovor drogama i voditelj na Radio Beogradu 202.

“Zovem se Ivan Radojičić. Rođen sam 1.12.1970. godine, dakle baš na dan koji je kasnije proglašen za svetski dan borbe protiv SIDE. Da sam nosilac virusa, saznao sam 1993. godine kada sam išao na kontrolu na VMA gde je moj otac radio kao lekar imunolog. Zajedno smo podigli rezultat i saznali tu lošu vest - kao da je pisalo smrtna kazna. Tada sam bio intravenski narkoman već tri pune godine i na taj način sam se verovatno i inficirao.” Ovim rečima je Ivan obično počinjao svoje obraćanje mladim ljudima na tribinama i predavanjima širom Srbije.

Prvi put je neko hrabro istupio pred oči javnosti i naglas izgovorio da je HIV pozitivan 1997. godine u emisiji „Biseri“ kod Vanje Bulića. Bio je to Ivan, koji je od tada postao nerazdvojivi deo JAZAS-ove borbe. Neumorno je vodio razgovore sa mladim ljudima o njihovom ponašanju, malim, ali bitnim životnim stvarima, o njihovim problemima. Želeo je da tim razgovorima, tribinama i predavanjima mladim ljudima prenese svoja iskustva, da im ispriča svoju životnu priču i da oni shvate da se AIDS dešava ljudima oko nas, a da oni koji ovaj virus u sebi nose izgledaju isto kao i oni bez njega. Čovek sa virusom nije čovek slon, rečenica je koju je Ivan često izgovarao. Želeo je da ih edukuje da ne naprave istu grešku kao on i u tu želju je utkao svu svoju energiju i veru. Bio je pionir naše zajedničke borbe, heroj bitaka koje je srčanošću i hrabrošću dobijao. Naučio nas je da verujemo kada mislimo da je nemoguće, da volimo drugačije, da se borimo za pravu stvar.

„Svi ćemo umreti i svi to znamo samo što sam ja malo bliži toj spoznaji zbog ovog posebnog saznanja koje imam. Drugi ljudi se ponašaju kao da će živeti večno, a u suštini to se nikada ne zna. Bravo, Kolumbo je otkrio Ameriku. Čestitamo vam na hrabrosti Ivane. A Ivan? U čudu. Vidi, gle, ovi kao da stvarno nisu znali sve to što pričam, a to se podrazumeva. Nikada se ne zna ko je sledeći i ko će prvi, dok se to ne dogodi.“ (Ivan Radojičić, Ja i moj virus – Početak, kolumna sajta Omladine JAZAS-a).

Nikada te nećemo zaboraviti.

2 comments

Add your comment


icon

RSS

Automatski primajte obaveštenja o novom sadržaju.

Aktuelnosti - tekstovi: