IN MEMORIAM Elizabet Tejlor


E.T..jpg
23 mar 2011

"Legendarna glumica, biznismen i neustrašivi aktivista u borbi protiv HIV/AIDS-a Elizabet Tejlor, preminula je danas u bolnici u Los Anđelesu", saopšteno je iz glumičine PR službe. "Bila je okružena svojim najmilijima - sinovima i ćerkama".

"Najlepše oči Holivuda", glumica Elizabet Tejlor dobitnica je dva Oskara za filmove "Baterfild 8" i "Ko se boji Virdžinije Vulf?", ali će ostati upamćena po ulogama u filmovima "Kleopatra"", "Mačka na usijanom limenom krovu", "Staza slonova" i "Kvo vadis".

Glumica je rođena u Londonu 1932. godine. Njeni roditelji su bili poreklom iz Kanzasa – otac joj je bio trgovac umetničkim delima, a majka glumica.

Ubrzo nakon početka Drugog svetskog rata, Elizabetini roditelji odlučuju da se vrate u Ameriku, u Los Anđeles. Prvi film glumica je snimila 1942. godine za studio “Univerzal. Nakon toga je potpisala ugovor za “MGM” i snimila film “Lesi se vraća kući” (1943).

Osim po fantastičnim rolama koje je ostvarila u svojoj višedecenijskoj karijeri, Elizabet će ostati upamćena i po broju brakova - udavala se osam puta, od toga dva puta za kolegu glumca Ričarda Bartona.

Iza sebe je ostavila četvoro dece, dve kćerke i dva sina, desetoro unuka i četiri praunuka.

Ostaće upamćena kao veliki aktivista u borbi protiv HIV/AIDS-a podstaknuta smrću prijatelja i kolege Roka Hadsona, i osnivač Elizabet Tejlor AIDS fondacije - ETAF (The Elizabeth Taylor AIDS foundation).

Add your comment


icon

RSS

Automatski primajte obaveštenja o novom sadržaju.

Aktuelnosti - tekstovi: