Lek protiv HIV-a - nada za prevenciju


Truvada.JPG
23 nov 2010

Naučnici u SAD su napravili  uzbudljiv proboj u borbi protiv AIDS-a. U globalnoj studiji pronašli su da se lek  koji se već koristi u lečenju HIV-infekcije,  tenofovir i emtricitabin odnosno Truvada (brend ime pod kojim se prodaje na tržištu od strane Gilead proizvođača), ispostavio kao moćno oružje u zaštiti zdravih gej muškaraca od HIV-a.

Dnevna doza Тruvade, kada se daje sa kondomima uz savetodavne i druge preventivne usluge, smanjuje rizik od infekcije u proseku za 44 odsto među gej i biseksualnim muškarcima u poređenju sa onima koji su uzeli pacebo. Muškarci koji su posvećeno uzimali terapiju svaki dan smanjili su rizik i do 73%.

Istraživači su strahovali da pilula može dati lažni osećaj sigurnosti i da će muškarci manje koristi kondom ili ograničiti svoje partnere, ali desilo se suprotno - rizični seks je opao.

"Ohrabren sam ovim saopštenjem o prekratnici u istraživanjima prevencije HIV-a", izjavio je u svom saopštenju američki predsednik Barak Obama, „ova vrsta istraživanja može značiti početak nove ere u prevenciji HIV-a."

Rezultati su "veliki napredak", koji može pomoći u suzbijanju epidemije kod gej muškaraca, rekao je dr Kevin Fenton, lekar glavnog američkog centra za zarazne bolesti. Ali, on je upozorio da se ovaj način prevencije još uvek ne može primeniti na ljude izložene HIV-u kroz muško-ženski seksualni kontakt, upotrebu droga ili drugi način. Studije u ovim grupama su zasada u toku. On je dodao je da „Nije vreme za gej i biseksualne muškarce da prestanu sa upotrebom kondoma. Pilulu nikada ne treba posmatrati kao prvu liniju u odbrani od HIV-a."

 

 

Truvada se nalazi na svetskom tržištu, dok u Srbiji i regionu još uvek nije dostupna. Američki lekari trenutno razvijaju vodiče za njenu upotrebu u prevenciji. Cena ovog leka može biti ograničavajući faktor za njenu široku preventivnu upotrebu, ali se ona razlikuje od zemlje do zemlje i najmanja je kada se koriste tkz. generički oblici.

ARV (anti-retrovirusni) lekovi se već koriste za sprečavanje infekcije kod zdravstvenih radnika slučajno izloženih HIV-u, i kod beba čiji su majke HIV pozitivne. Uzimanje ARV  lekova pre izlaganja virusu može da sačuva od infekcije, baš kao što i uzimanje tableta protiv malarije unapred može sprečiti bolest kad nekog ujede zaraženi komarac.


Do završetka detaljnih istraživanja i zvaničnog saopštenja Svetske zdravstvene organizacije i Ministarstva zdravlja:

  • Koristite kondome dosledno i ispravno.
  • Uradite test da biste znali svoj HIV status i status vašeg/ih partnera, i budite sigurni da nemate neku od drugih polnih infekcija koje povećavaju rizik od HIV-a.
  • Izbacite ili umanjite korišćenje droge i rizičan seks.
  • Smanjite broj seksualnih partnera.

 

Add your comment


icon

RSS

Automatski primajte obaveštenja o novom sadržaju.

Aktuelnosti - tekstovi: