Kina je najzad dozvolila ulaz HIV pozitivnim osobama


kina kapija final.JPG
28 apr 2010

Kineska vlada ukinula je zabranu ulaska u zemlju strancima sa virusom HIV i sidom. Time je ublažena višedecenijska politika koja je naišla na oštre kritike ove godine kada jednom australijskom piscu nije dozvoljeno da pređe kinesku granicu zato što je HIV pozitivan. Do sada je, prema kineskim propisima, ulazak u Kinu bio zabranjen strancima sa psihijatrijskim bolestima, leprom, sidom, polnim bolestima, tuberkulozom i drugim infektivnim oboljenjima.

Ujedinjene nacije pozdravile su ovu odluku kao važan korak u pravcu okončanja diskriminacije ljudi koji žive sa smrtonosnim HIV virusom koji izaziva sidu, javio je Rojters.

"Pohvaljujem predsednika Kine Hua Đintaoa zbog odluke vlade da ukine putne restrikcije na osnovu HIV statusa. Politika kažnjavanja samo nanosi štetu globalnoj borbi protiv ove bolesti. Apelujem na sve ostale države sa takvim resktrikcijama da ih hitno ukinu", poručio je generalni sekretar UN Ban Ki-mun.

Putne restrikcije, koje u nekom obliku postoje u nekoliko desetina zemalja širom sveta, ne sprečavaju širenje bolesti i ne doprinose zaštiti zdravlja ljudi, zaključuje se u saopštenju generalnog sekretara.

Zabrana ulaska u Kinu, međutim, i dalje važi za strance sa teškim psihijatrijskim bolestima, tuberkulozom ili drugim infektivnim oboljenjima koja mogu ugroziti zdravlje kineskih građana, navodi se na veb sajtu kineske vlade.

 

Izvor: Tanjug

Add your comment


icon

RSS

Automatski primajte obaveštenja o novom sadržaju.

Aktuelnosti - tekstovi: