Diskriminacija osoba sa HIV-om


Konferencija za stampu Uros.jpg

U sklopu kampanje povodom Dana sećanja na preminule od HIV/AIDS-a, 15. maja u Beogradu, održana je konferencija za medije u organizaciji Ministarstva zdravlja, projekta Global fonda u Srbiji i brojnih NVO.

Na skupu je učestvovao i Ministar zdravlja Srbije dr Tomica Milosavljević, inače, presednik Republičke komisije za HIV/AIDS. Prema svedočenjima samih obolelih, zbog stigme i predrasuda koje prate HIV, osobe inficirane ovim virusom suočene su sa različitim vrstama diskriminacije, od one u porodici do širih oblika koji zahtevaju sve segmente društvenog života. Takav diskriminatorni tretman svakako utiče i na kvalitet života ovih osoba. Predstavnik Beogradskog centra za ljudska (Vojin Dimitrijević) prava je istakao na konferenciji da diskriminacije ima u svim sferama života a da je tipična diskriminacija u radnim odnosima. Ukazao je da je u radnom zakonodavstvu Republike Srbije izričito zabranjena diskriminacija po osnovu zdravstvenog stanja.

Uprkos tome, u praksi je nešto drugačije. Stereotipi i nepoznavanje načina na koji se prenosi ovaj virus onemogućavaju osobe sa HIV-om da rade i da budu društveno angažovane a samim tim one ne mogu da ostvare svoja prava i sebi obezbede kvalitetan život. Rasprostranjena je i praksa diskriminisanja osoba sa HIV-om u brakorazvodnim parnicama. Naime, često se dešava da se u brakorazvodnoj parnici dete ne dodeljuje HIV pozitivnom roditelju sa obrazloženjem da je to u “najboljem” interesu deteta, upravo zbog pozitivnog statusa. Predstavnik centra je napomenuo da se prva presuda Evropskog suda za ljudska prava protiv Srbije odnosila baš na ovakav slučaj.

Još jedan od problema koji je spomenut od strane pacijenata na konferenciji je nedostatak lekova i adekvatnog prostora za lečenje osoba obolelih od HIV-a. Ministar zdravlja je ukazao da je zbog prostornih kapaciteta do sada bila praksa da ljudi iz cele Srbije dolaze na lečenje na Infektivnu kliniku u Beogradu. Otvaranjem regionalnih klinika u Nišu i Novom Sadu došlo je do rasterećivanja beogradske klinike. On je izrazio uverenje da će i Beograd uskoro dobiti novu zgradu za obolele od HIV-a. Takođe, ministar je ukazao i na činjenicu da, trenutno, Srbija ne spada u zemlje koji imaju veliki broj obolelih od HIV-a. Pored toga je naglasio da je saradnja državnih organa i nevladinih organizacija u ovoj oblasti veoma intenzivna i da daje rezultate.  

 

 

1 komentar

osobe obolele od hiva by Anonymous

Add your comment


icon

RSS

Automatski primajte obaveštenja o novom sadržaju.

Aktuelnosti - tekstovi: