Dekodirana struktura HIV-a


hiv_virus.jpg
20 sep 2009

Američki naučnici dekodirali strukturu genoma virusa HIV-a, što je značajno otkriće u daljim istraživanjima za pronalazak vakcine i lekova protiv side. To otkriće otvara put ka novim istraživanjima koji će omogućiti bolje razumevanje infekcije virusom, navodi se u studiji objavljenoj u najnovijem broju časopisa "Nature".

Virus HIV-1 je glavni uzrok pandemije side i genetska informacija tog virusa se nalazi u strukturama složenijim nego kod drugih virusa. HIV kao i virus gripa ili hepatitisa C ima genetsku informaciju u molekulu ribonukleinske kiseline, dok se genom sisara nalazi u DNK (dezoksirobuneklinskoj kiselini). Međutim, informacija u molekulu je složenija nego u DNK.
Ekipa naučnika sa Univerziteta u Severnoj Karolini predstavila je genom virusa i njegove moguće funkcije.

"Počinjemo da shvatamo aktivnosti genoma koji dozvoljavaju virusu da pobegne u procesu dijagnoze", navodi se u istraživanju.

Naučnici su naveli da formiranje proteina nastaje pod uticajem elemenata unutrašnje strukture molekula ribonukleinske kiseline. To navodi na zaključak da sam molekul ima određenu ulogu u izražavanju genetskog koda.

Biolozi dodaju da detaljnijim proučavanjem strukture virusa može da se dođe do određenih regija genoma virusa i njihovih funkcija.

Add your comment


icon

RSS

Automatski primajte obaveštenja o novom sadržaju.

Aktuelnosti - tekstovi: