Danci rade na vakcini protiv side


imagesCABC2MR0.jpg
16 jul 2010

Danski naučnici sa Univerziteta u Orhusu tvrde da su blizu razvijanja vakcine protiv side, smrtonosne bolesti od koje boluje 35 miliona ljudi u celom svetu.

Vakcina se trenutno testira na majmunima i, ako se pokaže uspešno, sledi njeno testiranje na ljudima.

Naučnici koji rade na vakcini kažu da najveća snaga side leži u malim proteinima koji se vezuju za HIV-virus i koji su nevidljivi za naš imuni sistem, pa tako ljudski organizam ne može na vreme da razvije antitela koja bi se borila protiv virusa.

Tim danskih naučnika uspeo je da razvije virus koji je gotovo identičan HIV-virusu, ali ima proteine koje imuni sistem može da vidi.

Kada se ubrizga u telo, imuni sistem razviće antitela koja bi mogla da ubiju i HIV-virus, objašnjava direktor kompanije "SKAU vakcine", Šervin Bahrami.

"Ispitali smo kako virus opstaje i mislimo da je razlog za to što može uspešno da se sakrije. Mi smo pokušali da mu oduzmemo tu sposobnost i izgleda da smo uspeli u tome", navodi on.

Naime, novi virus po ulasku u telo navodi imuni sistem da stvara antitela koja na kraju ubijaju i HIV.

"U proteklih godinu dana dobili smo pozitivne rezultate koji nam daju nadu da ćemo doći i do vakcine protiv HIV-a. Projekat iz Arhusa možda će popločati put do tog odredišta", kaže Laura Kjerkegor iz Fondacija "AIDS" iz Orhusa.

Šervin Bahrami takođe se nada krajnjem uspehu.

"Ako vakcina uspe na ljudima, onda je to veliko otkriće jer ćemo imati preventivnu vakcinu. Ako i ne uspe, svakako smo nešto naučili. Ako ne bude nekih neočekivanih problema, vakcina bi mogla da bude spremna za osam do deset godina", očekuje on.

Vakcina se trenutno ispituje na majmunima, a ako sve prođe u redu, moglo bi da usledi i testiranje na ljudima. Evropska unija donirala je 6,7 miliona danskih kruna za dalji rad na ovom projektu.

 

 

 

Preneto: sajt B92

 

Add your comment


icon

RSS

Automatski primajte obaveštenja o novom sadržaju.

Aktuelnosti - tekstovi: