Australijski olimpijac otkrio svoj HIV status


ji-wallace-2.jpg
10 avg 2012

Australijski gej olimpijac Dži Volas (Ji Wallace) otkrio je svoj HIV status u pismu koje je poslao „Star Obzerveru“ (Star Observer).

 

Volas je trampolinista koji je osvojio srebrnu medalju na olimpijskim igrama u Sidneju 2000. godine. Izjavio je da da ga je na javno priznavanje dijagnoze inspirisao intervju koji je dao američki ronilac Greg Luganis (Greg Louganis) o svojoj borbi sa HIV-om kao gej olimpijca.

 

„Dvoumio sam se duže vremena šta da uradim,“ kazao je Volas.

 

„Gledao sam na CNN-u kada je, ovde u Londonu, Pirs Morgan (Piers Morgan) Intervjuisao Grega Luganisa. Intervju me je naveo na razmišljanje, nisam mogao da spavam, pa sam zato pisao.“

 

Luganis je osvojio četiri zlatne i srebrnu medalju na olimpijadama između 1976. i 1988. godine, pre nego što je u svojoj autobiografiji, izdatoj 1995. priznao da je gej i da je HIV-pozitivan.

 

„Osetio sam se inspirisanim za pisanje. I ja sam osvojio olimpijsku medalju i živim sa HIV-om“ kazao je Volas.

 

„Nikada nisam ovo javno priznao, ali me je intervju inspirisao... ali i pismom Andersona Kupera (Anderson Cooper), prethodnog meseca, u kojem je priznao da je gej, i kada je napisao „vrednost se vidi i čuje“ uprkos rastućem nasilju, maltretiranju i osuđivanju njegovih kolega, državnih zvaničnika i što je najgore njegove porodice i prijatelja.
„I ja sam bio žrtva ovakvog odvratnog ponašanja. Na svu sreću sam uspeo da se izvučem.“

 

Volis je u Londonu da bi gledao takmičenje muškaraca na trampolini i kao počasni gost na nekoliko mesta u okviru Olimpijske Prajd Kuće LGBT sportista.

 

„Javno sam priznao kako bih pomogao podizanju svesti na ovu temu. HIV je još uvek tu“ rekao je Volis za „Star Obzerver“

 

„Biti viđen nema vrednost. Glas ima vrednost. Moj dečko me u potpunosti podržava, kao i moji veliki prijatelji i moji voljeni roditelji. Mnogi me ne podržavaju, ali ovo činim delom i za njih.“

Add your comment


icon

RSS

Automatski primajte obaveštenja o novom sadržaju.

Aktuelnosti - tekstovi: