20 godina od smrti Fredija Merkurija


freddie-mercury-300x246.gif
25 nov 2011

I dok je nedavno Medžik Džonson proslavio 20 godina uspešne borbe sa HIV-om, Fredi Merkuri je pre 20 godina preminuo.

 

Pre dvadeset godina Fredi Merkuri je preminuo u 45. godini u Londonu u svojoj luksuznoj kući u Najtsbridžu (Knightsbridge) nakon što je obznanio da ima AIDS.

 

Rođen je 5. Septembra 1946. u Zanzibaru na istočnoj obali Afrike. Sa porodicom se preselio u Veliku Britaniju gde je krajem 60-ih oformio bend sa gitristom Brajanom Mejom (Brian May), bubnjarem Rodžerom Tejlorom (Roger Taylor) i basistom Džonom Dekonom (John Deacon). Tako je rođena grupa Queen čiji naziv je savršeno oslikavao extravagantnu četvorku i magičnog frontmena. Sa numerama „I Want To Break Free“, „Killer Queen“, We Will Rock You“  „Bohemian Rhapsody“ i „Flesh“ postali su najpoznatija rok grupa na svetu. Verovatno najdinamičniji i najharizmatičniji pevač u njegovoj eri, Merkuri je postavio standarde koji su malobrojni uspeli da dosegnu.

 

Merkuri je postao popularan zbog svoje muzike i nepopularan zbog svog života van scene. Njegove žurke sa kokainskim konobarima i golim konobaricama ostaju legendarne među onima koji su bili dovoljno privilegovani da na njima prisustvuju.

 

Osamdesetih godina primećen je porast razarajuće bolesti. Merkuri je inficiran HIV virusom, što je pokušao, ali nije uspeo da sakrije od javnosti. Nakon dosta glasina u štampi, Merkuri je potvrdio da je bolestan. Sledećeg dana 24.novembra 1991. Fredi Merkuri je preminuo od upale pluća uzrokovane AIDS-om.

 

Smrt Fredija Merkurija u ranim godinama epidemije HIV-a pomogla je podizanju svesti više od najboljih kampanja za javno zdravlje. U međuvremenu pojavili su se efikasni lekovi koji su dali veliku šansu da neko sa HIV-om može da kvalitetno živi i u starijem životnom dobu. Uoči prvog decembra važno je da se sećamo onih koje smo izgubili. Jedan od njih je i Fredi Merkuri koji zvog izvanrednog glasa i neprevazidjenog scenskog nastupa nikada neće biti zaboravljen.

Add your comment


icon

RSS

Automatski primajte obaveštenja o novom sadržaju.

Aktuelnosti - tekstovi: