„Mi nismo anđeli“


lanice grupe No Angels.jpg
20 apr 2009

Sigurno ste već pročitali da je Nađa Benaisa, članica nemačke pop grupe „No Angels”, koja je prošle godine nastupala na „Evroviziji” u Beogradu, uhapšena pod optužbom da je namerno svoje seksualne partnere zarazila virusom HIV a da im prethodno nije rekla da je inficirana. Inače, ova vest već neko vreme puni stupce evropske štampe zbog polularnosti grupe u kojoj je pevačica nastupala a posebnu pažnju privlači u Srbiji zbog činjenice da je Nađa je proteklih godina često dolazila u Beograd, gde joj živi baka po majčinoj strani.
 

Poznata pevačica privedena je 11. aprlia u Frankfurtu i od tada se nalazi u pritvoru. Optužena da je u periodu od 2004. do 2006. godine imala seksualne odnose bez zaštite, a da partnerima nije rekla da ima HIV - kaže se u saopštenju javnog tužioca u Darmštadu, koji je podigao optužnicu na osnovu nemačkog krivičnog zakonodavstva, koje tretira dovođenje nekog lica u opasnost od infekcije HIV-a slično kao i srpski Krivični zakonik.

 

Nesumnjivo je da mora postojati odgovornost za ugrožavanje tuđeg zdravlja. Ono što nedostaje u ovoj situaciji odnosno u razmišljanjima zakonodavca koji su usvojili iste ili slične krivične odredbe je pitanje odgovornosti za sopstveno zdravlje. Naime, iako dotična osoba nije upozorila svoje partnere neverujem da je nekom branila da koristi zaštitu ili  “za tango je potrebno dvoje”. Međutim na ovaj način se kriminalizuju i kao jedini odgovorni prepoznaju, nosioci infekcije, ljudi koji već žive sa HIV-om bez obzira na koji način su se inficirali.

 

Ceo slučaj prate bombastične vesti i neprimereni komentari u štampi i na internet stranicama koje u svemu nalaze laku zabavu. A sam kontekst objavljivanja informacije navodi na formiranje slike o opasnim pojedincima koji kruže našim društvom i zaslužuju “veću kaznu od smrtne, koju su već dobili...” i uvećava stigmatizaciju i obeležavanje osoba koje žive sa HIV-om.

 

Uz podsećanje da je u toku i jedan sudski postupak u Srbiji pod sličnom optužbom, AIDSRESURS nastavlja da teži društvu u kome su svi bezbedni od HIV infekcije a oni koji žive sa HIV-om, žive sa punim ljudskim dostojanstvom!

 

Add your comment


icon

RSS

Automatski primajte obaveštenja o novom sadržaju.

Aktuelnosti - tekstovi: