Život u laži je gori od bolesti


Blic_baner.png
20 nov 2011

Svetlana Palić | 18. 11. 2011.

- Da je moglo od reči da se umre, umrla bih onog trenutka kad mi je saopšteno da sam HIV pozitivna. Ljudi su pričali oko mene, reči su odzvanjale u mojoj glavi, a ja sam samo plakala, plakala, plakala... - kaže za „Blic“ 41-godišnja Ljiljana P.

 

Ko misli da HIV-om bivaju zaraženi samo narkomani ili osobe sumnjivog morala, u velikoj je zabludi. Ništa u životu Ljiljane P. nije bilo „rizično“. Ništa za šta bi je bilo ko osuđivao: nije se drogirala, njen seksualni život mogao bi da se oceni „običnim, možda i dosadnim“. Završila je Višu poslovnu školu i zaposlila se u jednoj beogradskoj kompaniji kao menadžerka za ljudske resurse. Odrasla je u dobrostojećoj porodici obrazovanih roditelja kao jedinica. HIV-om je zaražena nakon 25. godine u kratkoj, šestomesečnoj vezi s uglednim beogradskim advokatom, četiri godine starijim od nje.

 

- Ni on nije znao da ima HIV. Nažalost, nije se na vreme lečio. Danas je veoma bolestan - kaže Ljiljana.

 

Pre 11 godina, u zimu 2000, Ljiljana je počela učestalo da oboljeva od gripa i raznih kožnih bolesti. Obična prehlada, koja nekome prođe posle sedam dana, kod nje bi se otezala tri nedelje. Kožna bakterija kandida bila je uporna. Doktorka na Klinici za kožne i venerične bolesti predložila joj je da uradi test na HIV.

Zamagljena slika Ljiljane P - Ma, mislila sam da ovi naši lekari stvarno ništa ne znaju. Kakve ja veze imam sa HIV-om, gde bih ja to mogla da pokupim. Imala sam u životu četiri veze, jednu petogodišnju sa starijim muškarcem s kojim sam se razišla jer sam shvatila da ga ne vidim kao oca svoje dece. Druga veza je ona u kojoj sam se nalazila, sa čovekom s kojim sam želela porodicu. Između te dve veze, dok sam tražila pravu osobu za sebe, bila sam kratko sa dva muškarca. Jedan od njihj je bio vrhunski advokat, muževan, iz imućne porodice... Ispostaviće se mnogo godina kasnije, kad sam ga već veoma bolesnog srela na klinici, da je imao tajni život. Spavao je i s muškarcima - priča Ljiljana.

 

Dugo je razmišljala da li da posluša doktorku. Na kraju je skupila hrabrosti i otišla na noćno testiranje u Studentsku polikliniku. A tamo - nisu hteli da je prime! Ne uklapa se u rizične profile. Ni u jedan. Nema razloga za test. Ljiljana, međutim, insistira „kad je već došla“. Ali neće da čeka rezultate koji će biti gotovi za sat. Doći će drugog dana. Desetak dana kasnije - šok!

 

- Zaboravila sam na testiranje kad me je na to opomenula drugarica. Otišle smo zajedno po rezultate. Već po izrazu lica medicinske sestre, shvatila sam da nešto nije u redu. A kad su mi, sa žaljenjem, saopštili da sam pozitivna, ostala sam u šoku. Da je moglo od reči da se umre, umrla bih tog trenutka. Doktorka kaže: „To nije konačno, morate da potvrdite na Infektivnoj“... reči su odzvanjale u mojoj glavi, a ja sam samo plakala, plakala, plakala - priseća se najtežeg trenutka u životu.

 

Za Ljiljanu P. srušio se ceo svet i smrt je kucala na vrata. Tako joj je tada izgledalo. Danas, 11 godina kasnije, ona je srećna žena, srećna majka u srećnom braku, savetnica u Udruženju osoba HIV pozitivnih i obolelilh od AIDS-a. Zahvalna je mnogima, a naročito savetnicima ovog udruženja koji su njoj pomogli: „Na tom dugom i teškom putu ne bih mogla sama, udarila bih u zid sigurno“, kaže.

 

Uz Ljiljanu je, što je od životne važnosti, njen suprug, koji je nije ostavio u trenutku kada mu je saopštila da je HIV pozitivna.

- Kako da mu kažem da imam HIV i da je možda i on zaražen? Imala sam potrebu da pobegnem na kraj sveta i da ne vidim nikoga. A onda sam smogla snage i rekla mu, jer je život u laži gori od bolesti. Kad je čovek HIV pozitivan, mora da se okruži prijateljima. A ako neko neće da bude s vama, ne treba za njim da žalite - priča Ljiljana.

 

 

Ljiljanin suprug je HIV negativan. Pre četiri godine, u trenutku kad je Ljiljana uveliko bila na terapiji, a nivo virusa joj je doveden do nule (bez takozvanih kopija), odlučili su da pokušaju da dobiju dete. I uspelo je, na skijanju u Francuskoj, začet je dečak, danas veseo i zdrav četvorogodišnjak, rođen HIV negativan, radost i roditelja i baba i deda.

 

Ljiljana P. obavestila je svoje bivše partnere da je zaražena HIV-om. Saopštila je to i roditeljima, koji su, razumljivo, teško primili vest. Otac je godinama imao stav kao da ga je kćerka izdala. Ali i to je prošlo. Tetke su joj u dvorištu dobacivale: „Beži ti, sidašice“ i zahladnele odnos s njenom majkom. Šefovi na poslu su pokazali razumevanje i odobrili joj da radi četiri sata dnevno.

 

Članak možete pogledati i na sajtu novine Blic na linku http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/290037/Ispovest-Beogradjanke-zarazene-virusom-HIV-Zivot-u-lazi-je-gori-od-bolesti

Add your comment


icon

RSS

Automatski primajte obaveštenja o novom sadržaju.

Aktuelnosti - tekstovi: